Stichting Ynnovate Fonds Stichting Ynnovate Fonds

Welkom bij de Universiteit van Innovatie

Resultaten van innovatie zijn niet altijd (snel) zichtbaar. En dat terwijl dit juist zo belangrijk is om je collega of leidinggevende te overtuigen om continu in te zetten op innovatie. Om die reden is door een aantal Ynnovators de Universiteit van Innovatie opgericht: een platform waar, via (korte) films, de resultaten van innovatie bij de overheid lekker tastbaar worden gemaakt. Binnen de overheid gebeuren namelijk al hele mooie dingen die het delen waard zijn!

De kracht van innovatie

Als start van de Universiteit van Innovatie zijn vier films gemaakt: een algemene film over innovatie en drie korte filmpjes over interessante innovatie cases. Het doel is om mensen aan het denken te zetten en uit te dagen om eens iets anders te proberen. Deze films kun je gebruiken om je projectteam te motiveren, maar ook om het management een extra duwtje in de rug te geven bij het presenteren van je ideeën.

Je kunt actief met de films aan de slag door het organiseren van een Filmcollege. Hoe je dat precies aanpakt is te vinden in het Filmblik dat je kunt bestellen via de webshop van de Stichting Ynnovate Fonds.

Gemeente 's-Hertogenbosch

Hoe een grote groep Ynnovators de organisatie helpt innoveren

Hoe zorg je ervoor de Ynnovators na het volgen van de Ynnovate Training de methode in de praktijk kunnen brengen? En hoe doe je dat binnen een grote gemeente, waar je een flinke groep Ynnovators hebt opgeleid? Dit keer gaan we op bezoek bij de gemeente 's-Hertogenbosch die hier een hele mooie aanpak voor heeft! Binnen 's-Hertogenbosch werd een flinke groep van ruim 25 Ynnovators getraind. Deze worden ondersteund en op allerlei manieren geholpen door een coördinator, die bijvoorbeeld zorgt dat alle opdrachten worden verdeeld en activiteiten voor Ynnovators worden opgezet. Er is inmiddels een kernteam actief die extra zijn getraind en veel Ynnovate sessies begeleiden, binnen allerlei toffe trajecten binnnen de gemeente. Hoe het werkt om zo'n grote groep Ynnovators te hebben binnen je organisatie, welke voordelen dat biedt, maar ook de hobbels die ze zijn tegengekomen in 's-Hertogenbosch zie je allemaal in deze editie van de Universiteit van Innovatie.

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Innovatief inkopen bij satelliettoepassingen

Een groot Technologiecafé over ruimtevaart. Dat was de aftrap van het innovatieprogramma 'Satelliettoepassingen voor Justitie en Veiligheid' van het Innovatieteam van J&V. Ruim honderd J&V'ers kwamen bijeen bij The Hague Security Delta om te ontdekken wat mogelijk is met ruimtevaarttechnologie. Vervolgens deed het innovatieteam van J&V een oproep: 'Heb je een vraagstuk waarbij je denkt dat satellieten een bijdrage kunnen leveren? Geef je dan op!' Anderhalf jaar later is er al een hoop veranderd. Er zijn vraagstukken geïdentificeerd en opgepakt, overheidsconsortia met verschillende ministeries geformeerd, triple helix samenwerking gerealiseerd en innovatiegerichte inkooptrajecten gestart. In deze video vertellen direct betrokkenen hoe het innovatieprogramma tot stand is gekomen en hoe zij mede aan de hand van de Ynnovate-methode gezorgd hebben voor beweging.

Gemeente Deventer

Hoe 'ja-en' helpt bij het vinden van opdrachten

Je bent 'nieuwbakken Ynnovator', dolenthousiast na de eerste drie toffe trainingsdagen. Met goede moed kom je terug in je eigen organisatie en stap je terug in de waan van de dag. Herkenbaar? De Ynnovators in Deventer (waaronder Femke, Ilse en Michiel) doen dat anders en hebben een vliegende start gemaakt. Opdrachten binnenhalen is inmiddels geen probleem. Voldoende Ynnovators vinden om de sessies ook daadwerkelijk te begeleiden wel! Benieuwd hoe ze dat hebben gedaan? Bekijk dan nu de video die is gemaakt ter ere van de College Coffee die vandaag werd georganiseerd in Deventer. De Ynnovators vertellen daarin over hoe zij hun kansen pakken in het begeleiden van processen en het brengen van vernieuwing in de organisatie!

BRAM

Op een andere manier aan de slag met opdrachten binnen de overheid

Geen leidinggevende, geen vaste werkplek, geen vaste functie, maar wel in dienst bij de overheid. Dat is de ambtenaar van de toekomst. Dat is BRAM! Deze flexibel inzetbare adviseurs werken in gemeentes in Noord-Brabant aan allerlei maatschappelijke projecten, met daarbij gebruik makend van de Ynnovate technieken. Benieuwd hoe ze dat doen? Kom dan naar de College Coffee op 25 september in Bergen op Zoom. Daar vertellen de BRAMMERS je alles over hoe zij als zelfsturend team op afstand op een innovatieve manier samenwerken!

Gemeente Veere

Met scrum een programmabegroting
in één week!

Een programmabegroting maken in één week in plaats van de gebruikelijke drie maanden, dat klinkt onmogelijk! Toch wist de gemeente Veere dit met behulp van Scrum-methoden en een groep medewerkers voor elkaar te krijgen. Enorm belangrijk voor het succes van dit innovatietraject was de wil om te veranderen bij de gemeente Veere. Niet alleen bij de medewerkers, maar ook bij de gemeentesecretaris was er écht de wens om het anders aan te pakken en een beter resultaat neer te zetten. Het resultaat is dat niet alleen de programmabegroting sneller is opgesteld, maar dat het ook echt een begroting is geworden die van de medewerkers zelf is.

Auditdienst Rijk

Met visuals de controleplannen effectiever maken

De Auditdienst Rijk (ADR) schreef dikke controleplannen, dat moest anders! Ynnovators gingen op een innovatieve manier aan de slag met de controleplannen. Tijdens een innovatiesessie werd het idee bedacht om de controleplannen voortaan in visuals uit te werken. Geen uitgeschreven controleplannen meer dus, maar een dunne presentatie met daarin visueel weergegeven wat de taken van de Auditdient Rijk zijn. Tip van Ynnovator Mirjam Luimstra: zorg voor voldoende tijd voor het traject na de Ynnovate sessie. De innovatiesessie zorgt voor de ideeën en het draagvlak, daarna is voldoende tijd om het idee uit te werken essentieel!

Kadaster

Het ontwerpen van een nieuw inwerkprogramma

Gewoon doen, dat is het motto geweest van het Kadaster bij het nieuwe 'Onboarding programma' voor hun nieuwe medewerkers. Doel van het onboarding programma is dat medewerkers kennis maken met het Kadaster. Het inwerkprogramma is volledig online en wordt daarnaast aangevuld met face-to-face contactmomenten. Het Kadaster heeft de ontwikkeling van het Onboarding programma op een innovatieve manier aangepakt. Door een goede vraagverheldering, visualisatie tijdens de realisatie en het snel realiseren van resultaten door middel van prototypes werd de ontwikkeling van het inwerkprogramma steeds vormgegeven en bijgestuurd. Tip van Ynnovator Rinske Hofman: houdt het doe-team klein en blijf zo slagvaardig, Laat de organisatie zien dat het kan!

Gemeente Rotterdam

In drie dagen het innovatief vermogen van de gemeente een boost geven

In 2016 hadden de Ynnovators van de gemeente Rotterdam een ambitieus plan: het innovatief vermogen van de gemeente Rotterdam een échte boost te geven! Samen met collega's organiseerden ze daarom de Innovatie 3-daagse. Met behulp van subsidie vanuit A+O Fonds Gemeenten werden vraagstukken vanuit de stad opgepakt met behulp van vernieuwende methodieken. In deze video hoor je hoe de Ynnovators vernieuwers, veranderaars en verbeteraars aan elkaar wisten te verbinden en collega's de kans gaven om met diverse vernieuwende methodieken aan de slag te gaan

Doe mee aan de Universiteit van Innovatie!

Ken je ook een goed voorbeeld van een andere aanpak die tot een innovatief resultaat heeft geleid? Doe dan mee aan de Universiteit van Innovatie! Maak van jouw praktijkcasus een film, zodat we hem hier kunnen tonen. Tips voor hoe je dat kunt aanpakken, zijn te vinden in het Filmblik. Wil je graag professionele hulp bij het maken van de film? Neem dan contact op met ons via contact@ynnovatefonds.nl.